V Děčíně 12.3.2014

Vážené vedení organizace, firmy, společnosti!

Rád bych Vám představil Spolek Aquarius-Vodnář, SAV který jsme založili na ustavující schůzi dne 18.2. t.r. v Děčíně!

     Spolek vznikl na základě obav z neuspokojivého stavu vodnatosti našich řek, často vykazující buď nízké vodní stavy anebo velmi vysoké vodní stavy, respektive záplavy a povodně. Při tom nejde jen o řeky ale o vodní toky vůbec. 

     Tyto negativní vlivy vnímáme v Děčíně jako lidé mající k vodě velmi blízký a také profesní vztah. Léta zpět vlastního pozorování, sledování informací a debatami s obyvateli laiky i odborníky mnohých oborů nás vedlo k založení spolku, jenž si klade svým zaměřením za cíl:

oživit schopnost krajiny zadržovat/zpomalovat chod srážkové vody pro ochranu před negativními vlivy - povodněmi i velkými suchy, za spolupráce odborníků i uživatelů prosazovat strategii nového chování a vnímání srážkové vody ve společnosti - hospodaření se srážkovou vodou

a nabízí svou pomoc a spolupráci k dosažení popsaného cíle a žádá o pomoc a spolupráci pro šíření vlastní Strategie Vodnáře.

 

Koordinace snah subjektů akademických, legislativních a politických s potřebami obcí, vlastníků pozemků a dalších, tedy spojení teorie a praxe a snaha k urychlení procesu za přispění šíření Strategie je uvažovanou činností spolku.

Naše Strategie směřuje k funkční celoúzemní síti retenčních a rozlivových míst. Ta jsou potřebná nově vytvořit anebo někdejší obnovit, retenční (především suché poldry, rybníky již bývají) pak napojit na nejbližší vodoteč, umožňující následné odpouštění. Smysl celého systému uceluje následná údržba a čištění. Strategie Vodnáře předpokládá pochopení priority rozdělování investic ve prospěch těchto opatření na úrovni obcí a podpory finanční i legislativní z úrovně státní. Velkou váhu proto klademe na spolupráci s obecními úřady a pomoc při pozemkových úpravách pro urychlení revitalizací pozemků ve prospěch řešení uváděné problematiky a na spolupráci s poslanci napříč politickým spektrem. Ekologické aspekty jsou nám samozřejmostí. Přikládáme i význam šířit osvětu mezi obyvateli všech generací.

Naše snahy jsou i poselstvím pro oblast sousedního Saska, které podobně trpí neutěšenými vlivy Labe, coby výstup vody z naší republiky a v rámci projektu Euroregion Labe - Elbe jsme již učinili kroky k vzájemné spolupráci.

 

Vážené vedení, věřím v naší spolupráci, aby vážná situace kolem vodních poměrů v ČR mohla být co nejefektivněji zlepšena.

 

 

S přátelským pozdravem

Ing. Petr Vít,

předseda  Spolku Aquarius-Vodnář, SAV

Kontakt:  vitpetr@tiscali.cz  MT: 778 022 779